Tree details

General informations
Tree number 2547
Species Pedunculate oak
Size 825 cm
Recorded by mustatea
Recording time July 16, 2016, 8:15 p.m.
Tree condition
  • Limbs cut from the base
  • Visible node
  • Natural value: stejarul mai este numit "baba groasă" sau "muma pădurii",are o vârstă estimată de către localnici la aproximativ 600 de ani și o circumferință enormă, măsurată la înălțimea de 1.30 metri de aproximativ 825 de centimetri (măsurătoarea a fost realizată cu o ruletă de doar 5 metri, motiv pentru care există posibilitatea unei mici erori, însă am repetat procedura de mai multe ori, obținând aceeași valoare). este declarat monument al naturii. aparține speciei quercus robur, stejar pedunculat sau tufan. apreciez că poate exista o legătură directă între acest arbore extrem de gros și stema heraldică interbelică a fostului județ vlașca, ce cuprinde 3 tufani gigantici, simbol al vechilor păduri nemorale ce ocupau aceste întinderi.
  • Human impact/threats for the tree
  • Other human impact: nu prezintă impact uman. prezintă însă o cracă enormă, ruptă în mod natural, de dimensiunea unui arbore matur. de asemenea, lipsa frunzelor cât și prezența unei ciuperci enorme mă fac să cred că arborele este probabil mort.
  • Location of the tree
    Locality Comuna Bulbucata, sat Teișani
    Latitude
    Longitude
    Location
  • in a landscape , forest
  • Other: Arborele se află în extremitatea nord vestică a pădurii Nebuna de Jos (Babele Lunca), în lunca râului Neajlov, din comuna Bulbucata, la aproximativ 2 kilometri de ieșirea din satul Teișani. Se află într-o zonă total neamenajată, într-o pădure de luncă, plantată alcătuită din stejar penduculat, frasin și salcâm.
  • Importance
    Pe baza cercetării literaturii de specialitate și a experienței din teren, circumferința de 825 de centimetri a stejarului Muma Pădurii îi conferă acestuia câteva recorduri la nivelul României: este al cincilea stejar ca dimensiune de pe teritoriul țării, după cei din Cajvana (1101 cm), Mercheașa (930 cm), Țebea (990 cm) și Botoșana (896 cm), fiind la egalitate cu uriașul Olteniei, stejarul de la Tălpașu (825 cm), însă datorită înălțimii sale, volumul lemnos al Mumei Pădurii este probabil mult mai mare; de asemenea este probabil cel mai mare stejar din Muntenia, cât și cel mai mare stejar situat situat într-o pădure de pe teritoriul țării. Nu în ultimul rând, deoarece toți ceilalți stejari sunt situați într-o unitate de relief de podiș, Muma Pădurii devine astfel cel mai mare stejar din unitatea de relief de câmpie de pe teritoriul țării. Până în momentul de față, singurii arbori din Muntenia măsurați de mine cu grosimi mai mari sunt cei 2 plopi de la Conțești (aprox 850 cm) cât și plopul uriaș la Bănești (920 cm) din Câmpia Titu, Dâmbovița.

    You are not signed in. Please sign in in order to upload photoes.

    Steps of adoption:

    1. Register on our webpage and log in.

    2. Select a tree from the pages Map or Trees.

    3. Ask for adoption from the Tree details/Adoption page.

    4. Wait for confirmation from the administrator.

    5. Send us a short e-mail for tamas.reka@poganyhavas.ro in which kindly clarify what kind of responsibility you want to fulfill (for example regular visit of the tree and reporting about the condition of the tree; uploading new photos to the website; discussion with locals about the values of old trees; organizing programs; financial support for conservation actions on old trees and wood pastures; other innovative activities – we are happy about any initiative, just present us in an e-mail).

    Currently this tree is not adopted by anyone.