Tree details

General informations
Tree number 5005
Species Oak (unidentified species)
Size 298 cm
Recorded by Eva
Recording time Aug. 11, 2019, 5:05 p.m.
Tree condition
 • Natural value: arbore cu aspect maiestuos, cu o simetrie geometrica si estetica remarcabila, in stare de sanatate exceptionala. din punct de vedere al aspectului este cel mai impunator si remarcabil arbore al zonei urbane a orasului beclean, judetul bistrita-nasaud. din punct de vedere al valorii naturale reprezinta un suport pentru variate specii de muschi si licheni, populatii de insecte, care la randul lor atrag pasari cantatoare si insecte rapitoare, dar si arahnide, chiar si o veverita s-a stabilit in zona (mamifer nemai observat in zona urbana a localitatii). prin acestea este parte si suport a unei biocenoze urbane cu beneficii pentru ecosistem.
 • Human impact/threats for the tree
 • Other human impact: aproape niciun impact uman, doar cateva crengi taiate cu mult timp in urma si urme de sarma (de gard) inglobata prin cresterea arborelui in scoarta.
 • Positive interventions: nicio interventie pozitiva, desi fara interventie arborele reprezinta sursa de umbra, de convertire a dioxidului de carbon si de protectie fata de vanturi pentru locuinta din apropiere.
 • Location of the tree
  Locality Beclean
  Latitude
  Longitude
  Location
 • in a locality, private area
 • Importance
  Povestea sa: Mă numesc Makkfa. El își aduce aminte că mama ei ar fi povestit cum ea a adus o ghindă din pădure și ar fi sădit-o. Cred că nu a fost așa. Dar atunci când sârmele gardului tăiau urme prin trunchi, ea a spus omului să nu taie copacul, mai bine să taie gardul. Când își făcea temele pe scăunel, abia se întindea umbra peste ea, cred că nici nu observa. Iar mai târziu se închipuia a fi un petec de întuneric ce se desprinde din coroană, fără sunet și că degetele i se prefac în ventuze alunecând pe coaja fără riduri. A auzit pe cineva spunând că ia energie îmbățișând copacii din parc. Și de atunci ea spunea mereu: ia de la mine, când te îmbrățișez. Trebuie să poți sta de vorbă cu frații tăi din pădure. Nu mai avea nevoie de ventuze. Degetele i se înfundau în riduri adânci de care își lipea obrazul privind în sus, printre frunze. Și veneau stăncuțe și grauri, melci și furnici, gâze și fluturi, cucuvele, greieri, pițigoi și familia de codroși. Pe veveriță ea a văzut-o o singură dată. S-a supărat când cineva a zis ceva de lemne de foc. De atunci spune mereu: eu nu am să te las. Cu un chicotit ascuns în privire îi întreabă pe toți: ce vârstă credeți că are? Se închipuie a fi un petec de întuneric ce se desprinde din coroană, fără sunet... iar eu am să rămân aici. Al ei. Mă numesc Makkfa.

  You are not signed in. Please sign in in order to upload photoes.

  Steps of adoption:

  1. Register on our webpage and log in.

  2. Select a tree from the pages Map or Trees.

  3. Ask for adoption from the Tree details/Adoption page.

  4. Wait for confirmation from the administrator.

  5. Send us a short e-mail for tamas.reka@poganyhavas.ro in which kindly clarify what kind of responsibility you want to fulfill (for example regular visit of the tree and reporting about the condition of the tree; uploading new photos to the website; discussion with locals about the values of old trees; organizing programs; financial support for conservation actions on old trees and wood pastures; other innovative activities – we are happy about any initiative, just present us in an e-mail).

  Currently this tree is not adopted by anyone.