Tree details

General informations
Tree number 5005
Species Oak (unidentified species)
Size 298 cm
Recorded by Eva
Recording time Aug. 11, 2019, 5:05 p.m.
Tree condition
  • Natural value: arbore cu aspect maiestuos, cu o simetrie geometrica si estetica remarcabila, in stare de sanatate exceptionala. din punct de vedere al aspectului este cel mai impunator si remarcabil arbore al zonei urbane a orasului beclean, judetul bistrita-nasaud. din punct de vedere al valorii naturale reprezinta un suport pentru variate specii de muschi si licheni, populatii de insecte, care la randul lor atrag pasari cantatoare si insecte rapitoare, dar si arahnide, chiar si o veverita s-a stabilit in zona (mamifer nemai observat in zona urbana a localitatii). prin acestea este parte si suport a unei biocenoze urbane cu beneficii pentru ecosistem.
  • Human impact/threats for the tree
  • Other human impact: aproape niciun impact uman, doar cateva crengi taiate cu mult timp in urma si urme de sarma (de gard) inglobata prin cresterea arborelui in scoarta.
  • Positive interventions: nicio interventie pozitiva, desi fara interventie arborele reprezinta sursa de umbra, de convertire a dioxidului de carbon si de protectie fata de vanturi pentru locuinta din apropiere.
  • Location of the tree
    Locality Beclean
    Latitude
    Longitude
    Location
  • in a locality, private area
  • Importance
    Mă numesc Quera. Mama ei crede ca ea aduse o ghindă din pădure și ar fi sădit-o; poate n-a fost așa. Dar când au vrut să mă smulgă dintre sârmele ce-mi tăiau urme prin trunchi, ea a început să plângă și-i țipa omului să nu taie copacul, mai bine să taie gardul. Când își făcea temele pe scăunel îmi întindeam umbra peste ea, cred că nici nu observa. Dar îmi număra crengile, trecându-și degetele peste coaja mea fără riduri. A auzit pe cineva spunând că se încarcă cu energie îmbățișând copacii. Și de atunci ea-mi spunea mereu: ia de la mine, când te îmbrățișez. Să crești, să poți sta de vorbă cu frații tăi din pădure. Degetele i se înfundau în riduri adânci de care își lipea obrazul privind în sus, printre frunze. Și veneau păsări, melci și furnici, gâze și fluturi... Pe veveriță ea a văzut-o o singură dată. Se supără când cineva vorbește de lemne de foc sau că m-aș prăbuși peste casă. De multe ori mi-a spus: eu nu am să te las. Cu un chicotit ascuns în privire îi întreabă pe toți: ce vârstă credeți că are? Se închipuie a fi un petec de întuneric ce se desprinde din coroană, fără sunet... iar eu am să rămân aici. Al ei. Mă numesc Quera.

    You are not signed in. Please sign in in order to upload photoes.

    Steps of adoption:

    1. Register on our webpage and log in.

    2. Select a tree from the pages Map or Trees.

    3. Ask for adoption from the Tree details/Adoption page.

    4. Wait for confirmation from the administrator.

    5. Send us a short e-mail for tamas.reka@poganyhavas.ro in which kindly clarify what kind of responsibility you want to fulfill (for example regular visit of the tree and reporting about the condition of the tree; uploading new photos to the website; discussion with locals about the values of old trees; organizing programs; financial support for conservation actions on old trees and wood pastures; other innovative activities – we are happy about any initiative, just present us in an e-mail).

    Currently this tree is not adopted by anyone.