Fa részletei

Általános infomációk
Fa sorszáma 5005
Faj Tölgy (azonosítatlan faj)
Kerület: 298 cm
Regisztrálta Eva
Regisztrálás időpontja 2019. augusztus 11. 17.05
Fa állapota
 • Természeti érték arbore cu aspect maiestuos, cu o simetrie geometrica si estetica remarcabila, in stare de sanatate exceptionala. din punct de vedere al aspectului este cel mai impunator si remarcabil arbore al zonei urbane a orasului beclean, judetul bistrita-nasaud. din punct de vedere al valorii naturale reprezinta un suport pentru variate specii de muschi si licheni, populatii de insecte, care la randul lor atrag pasari cantatoare si insecte rapitoare, dar si arahnide, chiar si o veverita s-a stabilit in zona (mamifer nemai observat in zona urbana a localitatii). prin acestea este parte si suport a unei biocenoze urbane cu beneficii pentru ecosistem.
 • Emberi beavatkozás/veszélyeztetettség
 • Egyéb emberi hatás: aproape niciun impact uman, doar cateva crengi taiate cu mult timp in urma si urme de sarma (de gard) inglobata prin cresterea arborelui in scoarta.
 • Pozitív beavatkozások: nicio interventie pozitiva, desi fara interventie arborele reprezinta sursa de umbra, de convertire a dioxidului de carbon si de protectie fata de vanturi pentru locuinta din apropiere.
 • Fa elhelyezkedése
  Helység Beclean
  Széllesség
  Hosszúság
  Elhelyezkedés
 • településen, magánterület
 • Fontosság
  Povestea sa: Mă numesc Makkfa. El își aduce aminte că mama ei ar fi povestit cum ea a adus o ghindă din pădure și ar fi sădit-o. Cred că nu a fost așa. Dar atunci când sârmele gardului tăiau urme prin trunchi, ea a spus omului să nu taie copacul, mai bine să taie gardul. Când își făcea temele pe scăunel, abia se întindea umbra peste ea, cred că nici nu observa. Iar mai târziu se închipuia a fi un petec de întuneric ce se desprinde din coroană, fără sunet și că degetele i se prefac în ventuze alunecând pe coaja fără riduri. A auzit pe cineva spunând că ia energie îmbățișând copacii din parc. Și de atunci ea spunea mereu: ia de la mine, când te îmbrățișez. Trebuie să poți sta de vorbă cu frații tăi din pădure. Nu mai avea nevoie de ventuze. Degetele i se înfundau în riduri adânci de care își lipea obrazul privind în sus, printre frunze. Și veneau stăncuțe și grauri, melci și furnici, gâze și fluturi, cucuvele, greieri, pițigoi și familia de codroși. Pe veveriță ea a văzut-o o singură dată. S-a supărat când cineva a zis ceva de lemne de foc. De atunci spune mereu: eu nu am să te las. Cu un chicotit ascuns în privire îi întreabă pe toți: ce vârstă credeți că are? Se închipuie a fi un petec de întuneric ce se desprinde din coroană, fără sunet... iar eu am să rămân aici. Al ei. Mă numesc Makkfa.

  Nincs bejelentkezve. Jelentkezzen be fotók feltöltéséhez.

  Az örökbefogadás lépései:

  1. Regisztráljon a weboldalra és jelentkezzen be.

  2. Válassza ki a fákat a Térképről vagy a Fák listájáról.

  3. A fa adatlapján az Örökbefogadás fül alatt igényelje az örökbefogadást.

  4. Várjon a jóváhagyásunkra.

  5. Írjon egy rövid e-mailt a tamas.reka@poganyhavas.ro e-mail címre, amelyben egyeztetjük, hogy az örökbefogadással milyen tipusú felelősséget kíván vállalni (pl. a fa rendszeres látogatása, állapotjelentés; újabb fotók feltöltése a fa adatlapjára; beszélgetés a fák értékeiről a helyi közösség tagjaival; program szervezése; öreg fák vagy fás legelők védelmének anyagi támogatása; egyéb saját kezdeményezés, ötlet – nagyon örülünk, ha vannak ilyen kezdeményezések, kérjük ossza meg ezeket velünk a fenti e-mail címen).

  Ezt a fát senki nem fogadta örökbe.