Detaliile arborelui

Informaţii generale
Nr arbore 5005
Specie Stejar (specie neidentificată)
Circumferință: 298 cm
Înregistrat de Eva
Data înregistrării 11 August 2019, 17:05
Condiția arborelui
  • Valoare naturală: arbore cu aspect maiestuos, cu o simetrie geometrica si estetica remarcabila, in stare de sanatate exceptionala. din punct de vedere al aspectului este cel mai impunator si remarcabil arbore al zonei urbane a orasului beclean, judetul bistrita-nasaud. din punct de vedere al valorii naturale reprezinta un suport pentru variate specii de muschi si licheni, populatii de insecte, care la randul lor atrag pasari cantatoare si insecte rapitoare, dar si arahnide, chiar si o veverita s-a stabilit in zona (mamifer nemai observat in zona urbana a localitatii). prin acestea este parte si suport a unei biocenoze urbane cu beneficii pentru ecosistem.
  • Intervenții umane/amenințări pentru arbore
  • Alt impact uman: aproape niciun impact uman, doar cateva crengi taiate cu mult timp in urma si urme de sarma (de gard) inglobata prin cresterea arborelui in scoarta.
  • Intervenții pozitive: nicio interventie pozitiva, desi fara interventie arborele reprezinta sursa de umbra, de convertire a dioxidului de carbon si de protectie fata de vanturi pentru locuinta din apropiere.
  • Locația arborelui
    Localitate Beclean
    Latitudine
    Longitudine
    Așezare
  • într-o localitate, zonă privată
  • Importanță
    Mă numesc Quera. Mama ei crede ca ea aduse o ghindă din pădure și ar fi sădit-o; poate n-a fost așa. Dar când au vrut să mă smulgă dintre sârmele ce-mi tăiau urme prin trunchi, ea a început să plângă și-i țipa omului să nu taie copacul, mai bine să taie gardul. Când își făcea temele pe scăunel îmi întindeam umbra peste ea, cred că nici nu observa. Dar îmi număra crengile, trecându-și degetele peste coaja mea fără riduri. A auzit pe cineva spunând că se încarcă cu energie îmbățișând copacii. Și de atunci ea-mi spunea mereu: ia de la mine, când te îmbrățișez. Să crești, să poți sta de vorbă cu frații tăi din pădure. Degetele i se înfundau în riduri adânci de care își lipea obrazul privind în sus, printre frunze. Și veneau păsări, melci și furnici, gâze și fluturi... Pe veveriță ea a văzut-o o singură dată. Se supără când cineva vorbește de lemne de foc sau că m-aș prăbuși peste casă. De multe ori mi-a spus: eu nu am să te las. Cu un chicotit ascuns în privire îi întreabă pe toți: ce vârstă credeți că are? Se închipuie a fi un petec de întuneric ce se desprinde din coroană, fără sunet... iar eu am să rămân aici. Al ei. Mă numesc Quera.

    Nu sunteți conectat (ă). Vă rugăm să vă conectați pentru a încărca fotografii.

    Etapele adoptării:

    1. Înregistrați pe pagina web și autentificați.

    2. Alegeți arborele din pagina Harta sau Arbori.

    3. Solicitați adoptarea de la Detaliile arborelui/Adoptare.

    4. Așteptați confirmarea administratorului.

    5. Trimiteți un scurt e-mail la adresa tamas.reka@poganyhavas.ro clarificând ce tip de responsabilitate doriți să împliniți (de ex. vizitarea periodică a arborelui, raportare despre condiția arborelui; încărcare imagini noi despre arbore; discuții cu localnici despre valorile arborilor bătrâni; organizare programe; sprijin financiar pentru activități de conservare a arborilor bătrâni și pășunilor cu arbori; alte activități inovative – ne bucurăm pentru orice inițiativă, vă rugăm numai să specificați/prezentați prin e-mail).

    În prezent, acest copac nu este adoptat de nimeni.