Detaliile arborelui

Informaţii generale
Nr arbore 5005
Specie Stejar (specie neidentificată)
Circumferință: 298 cm
Înregistrat de Eva
Data înregistrării 11 August 2019, 17:05
Condiția arborelui
 • Valoare naturală: arbore cu aspect maiestuos, cu o simetrie geometrica si estetica remarcabila, in stare de sanatate exceptionala. din punct de vedere al aspectului este cel mai impunator si remarcabil arbore al zonei urbane a orasului beclean, judetul bistrita-nasaud. din punct de vedere al valorii naturale reprezinta un suport pentru variate specii de muschi si licheni, populatii de insecte, care la randul lor atrag pasari cantatoare si insecte rapitoare, dar si arahnide, chiar si o veverita s-a stabilit in zona (mamifer nemai observat in zona urbana a localitatii). prin acestea este parte si suport a unei biocenoze urbane cu beneficii pentru ecosistem.
 • Intervenții umane/amenințări pentru arbore
 • Alt impact uman: aproape niciun impact uman, doar cateva crengi taiate cu mult timp in urma si urme de sarma (de gard) inglobata prin cresterea arborelui in scoarta.
 • Intervenții pozitive: nicio interventie pozitiva, desi fara interventie arborele reprezinta sursa de umbra, de convertire a dioxidului de carbon si de protectie fata de vanturi pentru locuinta din apropiere.
 • Locația arborelui
  Localitate Beclean
  Latitudine
  Longitudine
  Așezare
 • într-o localitate, zonă privată
 • Importanță
  Povestea sa: Mă numesc Makkfa. El își aduce aminte că mama ei ar fi povestit cum ea a adus o ghindă din pădure și ar fi sădit-o. Cred că nu a fost așa. Dar atunci când sârmele gardului tăiau urme prin trunchi, ea a spus omului să nu taie copacul, mai bine să taie gardul. Când își făcea temele pe scăunel, abia se întindea umbra peste ea, cred că nici nu observa. Iar mai târziu se închipuia a fi un petec de întuneric ce se desprinde din coroană, fără sunet și că degetele i se prefac în ventuze alunecând pe coaja fără riduri. A auzit pe cineva spunând că ia energie îmbățișând copacii din parc. Și de atunci ea spunea mereu: ia de la mine, când te îmbrățișez. Trebuie să poți sta de vorbă cu frații tăi din pădure. Nu mai avea nevoie de ventuze. Degetele i se înfundau în riduri adânci de care își lipea obrazul privind în sus, printre frunze. Și veneau stăncuțe și grauri, melci și furnici, gâze și fluturi, cucuvele, greieri, pițigoi și familia de codroși. Pe veveriță ea a văzut-o o singură dată. S-a supărat când cineva a zis ceva de lemne de foc. De atunci spune mereu: eu nu am să te las. Cu un chicotit ascuns în privire îi întreabă pe toți: ce vârstă credeți că are? Se închipuie a fi un petec de întuneric ce se desprinde din coroană, fără sunet... iar eu am să rămân aici. Al ei. Mă numesc Makkfa.

  Nu sunteți conectat (ă). Vă rugăm să vă conectați pentru a încărca fotografii.

  Etapele adoptării:

  1. Înregistrați pe pagina web și autentificați.

  2. Alegeți arborele din pagina Harta sau Arbori.

  3. Solicitați adoptarea de la Detaliile arborelui/Adoptare.

  4. Așteptați confirmarea administratorului.

  5. Trimiteți un scurt e-mail la adresa tamas.reka@poganyhavas.ro clarificând ce tip de responsabilitate doriți să împliniți (de ex. vizitarea periodică a arborelui, raportare despre condiția arborelui; încărcare imagini noi despre arbore; discuții cu localnici despre valorile arborilor bătrâni; organizare programe; sprijin financiar pentru activități de conservare a arborilor bătrâni și pășunilor cu arbori; alte activități inovative – ne bucurăm pentru orice inițiativă, vă rugăm numai să specificați/prezentați prin e-mail).

  În prezent, acest copac nu este adoptat de nimeni.