Despre proiect

Această pagină web este dedicată conservării și sustenabilității arborilor bătrâni din România. Ne referim la acești arbori ca "remarcabili", din cauza multiplelor funcții sociale și ecologice ale lor. Arbori remarcabili pot fi găsiți peste tot, de la orașe la pășuni, în parcuri și șantiere vechi și păduri. Indiferent de locația lor, acești arbori au mai multe valori culturale, istorice și ecologice, arborii bătrâni fiind structuri cheie în ecosisteme, spre exemplu prin faptul că oferă habitat pentru multe organisme.

Credem că sunt soluții pentru a ajuta acești arbori și că se poate evita dispariția lor. Cunoștințele sunt primul pas esențial în aprecierea și conservarea lor. Vă încurajăm să contribuiți la extinderea cunoștințelor noastre colective prin inventarierea acestor arbori și împărtășirea experiențelor voastre legate de arborii remarcabili din România.

De fiecare dată când vedeți un arbore bătrân (neatins sau vătămat, viu sau mort sau chiar și bușteni de după tăiere) vă rugăm să vă gândiți la noi: faceți poze, măsurați circumferința trunchiului arborelui, identificați locația exactă și încărcați-le pe această pagină. Scrieți-ne de ce credeți că arborele este important pentru Dumneavoastră sau oamenii din jurul lui.

Este speranța noastră că prin furnizarea de informații foarte precise despre arborii remarcabili, putem motiva și inspira comunitățile locale să utilizeze acești arbori pentru întărirea coeziunii comunității și a identității locale, protejând în același timp habitate sălbatice de importanță majoră pentru toată Europa.