Despre proiect

Această pagină web este dedicată conservării și sustenabilității arborilor bătrâni, remarcabili, din România. Arbori remarcabili pot fi găsiți peste tot, de la parcurile din orașe, la pășuni, sau în incinta șantierelor vechi și păduri. Indiferent de poziția lor, acești arbori au deseori asociate valori culturale, istorice și ecologice, arborii bătrâni fiind structuri cheie în cadrul ecosistemelor (de exemplu, prin faptul că oferă habitat pentru multe organisme).

Credem că există soluții pentru a ajuta acești arbori și că se poate contribui la evitarea dispariției lor. Informațiile primare despre aceștia arbori (localizare, descriere), reprezintă un prim pas esențial în aprecierea și conservarea lor. Vă încurajăm, pe această cale, să contribuiți la extinderea cunoștințelor noastre, prin implicarea în acest demers de inventariere a acestor arbori și împărtășirea experiențelor voastre legate de arborii remarcabili din România.

De fiecare dată când vedeți un arbore bătrân (cu o stare de sănătate bună sau vătămat, viu sau mort sau chiar și bușteni de după tăiere) vă rugăm să vă gândiți la noi: faceți poze reprezentative, măsurați circumferința trunchiului arborelui, identificați poziția cât mai exactă și încărcați-le pe această pagină. De asemenea, acolo unde este cazul, scrieți-ne de ce credeți că arborele este important pentru Dumneavoastră sau comunitatea locală.

Sperăm că prin furnizarea de astfel de informații, putem motiva și inspira comunitățile locale să utilizeze aceste resurse pentru întărirea coeziunii și a identității locale, protejând în același timp habitate sălbatice de importanță majoră pentru toată Europa.