Fa részletei

Általános infomációk
Fa sorszáma 5762
Faj Kocsányos tölgy
Kerület: 510 cm
Regisztrálta mariuschelcu@gmail.com
Regisztrálás időpontja 2023. február 8. 17:31
Fa állapota
 • Tőből letört ágak
 • Természeti érték ciuperci, rădaşcă
 • Emberi beavatkozás/veszélyeztetettség
 • Levágott ágak
 • Egyéb emberi hatás: stejar secular situat la limita rosci0171 pădurea şi pajiştile de la mârzeşti, la marginea dj 282. regimul de protecţie s-a impus în urma deciziei consiliul local rediu, din 15.05.2020 şi acordului subcomisiei monumentelor naturii din cadrul academiei române – filiala iaşi, din 11.06.2020, urmând ca stejarul să fie inclus în lista arborilor monument din judeţul iaşi.
 • Pozitív beavatkozások: în toamna anului 2020 asociaţia rediu lui tătar a lansat subscripţia publică: salvaţi stejarul! scopul a fost prelungirea vieţii arborelui secular de la mârzeşti prin aplicarea unui tratament fitosanitar, precum şi o toaletare care să echilibreze coroana şi să îndepărteze pericolului de rupere a ramurilor şi despicare a trunchiului. totul s-a făcut sub îndrumarea şi cu participarea specialiştilor de la direcţia silvică, grădina botanică şi ageniţia pentru arii protejate iaşi. operaţiunile prevăzute s-au făcut în etape, începând din ultimele zile ale lunii februarie 2021 (primul tratament fitosanitar), continuând pe parcursul lunii martie, când a avut loc toaletarea şi sigilarea părţilor afectate. starea de sănătate a arborelui a continuat să fie supravegheată, iar în vara anului 2021 s-a instituit un perimetru de protecţie, prin construcţia unui gard din nuiele şi prin instalarea unui panou informativ care să-i arate statutul de arbore ocrotit importanţa istorică şi simbolică pentru comunitate. în apropiere a fost instalat de către direcţia silvică, în colaborare cu asociaţia rediu lui tătar un foişor şi o căsuţă pentru cărţi.
 • Fa elhelyezkedése
  Helység Breazu
  Széllesség
  Hosszúság
  Elhelyezkedés
 • a tájban , út
 • Fontosság
  Stejarului de la Mârzeşti are o puternică valoare simbolică pentru comunitate, iar simţământul nu este exagerat, vorbind de o zonă care în decursul istoriei a fost grav afectată de distrugeri, mai ales în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fapt care a făcut ca nicio clădire sau altă mărturie materială istorică să nu se păstreze. Drept urmare, stejarul multisecular de la Mârzeşti a rămas un martor neatins, iar în jurul său, datorită vechimii, s-au creat legende. STEJARUL MULTISECULAR DE LA MÂRZEŞTI ŞI CÂŢIVA DINTRE FRAŢII SĂI MAI TINERI, SITUAŢI PE ACEEAŞI MARGINE A DJ 282 (fostul Drum al Botoşanilor), SUNT MARTORII VII AI TRECUTULUI ACESTUI LOC, INSUFLÂND COMUNITĂŢII SENTIMENTE DE ATAŞAMENT ŞI RECUNOŞTINŢĂ.

  Nincs bejelentkezve. Jelentkezzen be fotók feltöltéséhez.

  Az örökbefogadás lépései:

  1. Regisztráljon a weboldalra és jelentkezzen be.

  2. Válassza ki a fákat a Térképről vagy a Fák listájáról.

  3. A fa adatlapján az Örökbefogadás fül alatt igényelje az örökbefogadást.

  4. Várjon a jóváhagyásunkra.

  5. Írjon egy rövid e-mailt a tamas.reka@poganyhavas.ro e-mail címre, amelyben egyeztetjük, hogy az örökbefogadással milyen tipusú felelősséget kíván vállalni (pl. a fa rendszeres látogatása, állapotjelentés; újabb fotók feltöltése a fa adatlapjára; beszélgetés a fák értékeiről a helyi közösség tagjaival; program szervezése; öreg fák vagy fás legelők védelmének anyagi támogatása; egyéb saját kezdeményezés, ötlet – nagyon örülünk, ha vannak ilyen kezdeményezések, kérjük ossza meg ezeket velünk a fenti e-mail címen).

  Ezt a fát senki nem fogadta örökbe.