Detaliile arborelui

Informaţii generale
Nr arbore 5762
Specie Stejar
Circumferință: 510 cm
Înregistrat de mariuschelcu@gmail.com
Data înregistrării 8 Februarie 2023, 17:31
Condiția arborelui
  • Crengi rupte de la baza
  • Valoare naturală: ciuperci, rădaşcă
  • Intervenții umane/amenințări pentru arbore
  • Ramuri tăiate
  • Alt impact uman: stejar secular situat la limita rosci0171 pădurea şi pajiştile de la mârzeşti, la marginea dj 282. regimul de protecţie s-a impus în urma deciziei consiliul local rediu, din 15.05.2020 şi acordului subcomisiei monumentelor naturii din cadrul academiei române – filiala iaşi, din 11.06.2020, urmând ca stejarul să fie inclus în lista arborilor monument din judeţul iaşi.
  • Intervenții pozitive: în toamna anului 2020 asociaţia rediu lui tătar a lansat subscripţia publică: salvaţi stejarul! scopul a fost prelungirea vieţii arborelui secular de la mârzeşti prin aplicarea unui tratament fitosanitar, precum şi o toaletare care să echilibreze coroana şi să îndepărteze pericolului de rupere a ramurilor şi despicare a trunchiului. totul s-a făcut sub îndrumarea şi cu participarea specialiştilor de la direcţia silvică, grădina botanică şi ageniţia pentru arii protejate iaşi. operaţiunile prevăzute s-au făcut în etape, începând din ultimele zile ale lunii februarie 2021 (primul tratament fitosanitar), continuând pe parcursul lunii martie, când a avut loc toaletarea şi sigilarea părţilor afectate. starea de sănătate a arborelui a continuat să fie supravegheată, iar în vara anului 2021 s-a instituit un perimetru de protecţie, prin construcţia unui gard din nuiele şi prin instalarea unui panou informativ care să-i arate statutul de arbore ocrotit importanţa istorică şi simbolică pentru comunitate. în apropiere a fost instalat de către direcţia silvică, în colaborare cu asociaţia rediu lui tătar un foişor şi o căsuţă pentru cărţi.
  • Locația arborelui
    Localitate Breazu
    Latitudine
    Longitudine
    Așezare
  • în peisaj , drum
  • Importanță
    Stejarului de la Mârzeşti are o puternică valoare simbolică pentru comunitate, iar simţământul nu este exagerat, vorbind de o zonă care în decursul istoriei a fost grav afectată de distrugeri, mai ales în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fapt care a făcut ca nicio clădire sau altă mărturie materială istorică să nu se păstreze. Drept urmare, stejarul multisecular de la Mârzeşti a rămas un martor neatins, iar în jurul său, datorită vechimii, s-au creat legende. STEJARUL MULTISECULAR DE LA MÂRZEŞTI ŞI CÂŢIVA DINTRE FRAŢII SĂI MAI TINERI, SITUAŢI PE ACEEAŞI MARGINE A DJ 282 (fostul Drum al Botoşanilor), SUNT MARTORII VII AI TRECUTULUI ACESTUI LOC, INSUFLÂND COMUNITĂŢII SENTIMENTE DE ATAŞAMENT ŞI RECUNOŞTINŢĂ.

    Nu sunteți conectat (ă). Vă rugăm să vă conectați pentru a încărca fotografii.

    Etapele adoptării:

    1. Înregistrați pe pagina web și autentificați.

    2. Alegeți arborele din pagina Harta sau Arbori.

    3. Solicitați adoptarea de la Detaliile arborelui/Adoptare.

    4. Așteptați confirmarea administratorului.

    5. Trimiteți un scurt e-mail la adresa tamas.reka@poganyhavas.ro clarificând ce tip de responsabilitate doriți să împliniți (de ex. vizitarea periodică a arborelui, raportare despre condiția arborelui; încărcare imagini noi despre arbore; discuții cu localnici despre valorile arborilor bătrâni; organizare programe; sprijin financiar pentru activități de conservare a arborilor bătrâni și pășunilor cu arbori; alte activități inovative – ne bucurăm pentru orice inițiativă, vă rugăm numai să specificați/prezentați prin e-mail).

    În prezent, acest copac nu este adoptat de nimeni.