Detaliile arborelui

Informaţii generale
Nr arbore 2547
Specie Stejar
Circumferință: 825 cm
Înregistrat de mustatea
Data înregistrării 16 Iulie 2016, 20:15
Condiția arborelui
  • Crengi rupte de la baza
  • Nod vizibil
  • Valoare naturală: stejarul mai este numit "baba groasă" sau "muma pădurii",are o vârstă estimată de către localnici la aproximativ 600 de ani și o circumferință enormă, măsurată la înălțimea de 1.30 metri de aproximativ 825 de centimetri (măsurătoarea a fost realizată cu o ruletă de doar 5 metri, motiv pentru care există posibilitatea unei mici erori, însă am repetat procedura de mai multe ori, obținând aceeași valoare). este declarat monument al naturii. aparține speciei quercus robur, stejar pedunculat sau tufan. apreciez că poate exista o legătură directă între acest arbore extrem de gros și stema heraldică interbelică a fostului județ vlașca, ce cuprinde 3 tufani gigantici, simbol al vechilor păduri nemorale ce ocupau aceste întinderi.
  • Intervenții umane/amenințări pentru arbore
  • Alt impact uman: nu prezintă impact uman. prezintă însă o cracă enormă, ruptă în mod natural, de dimensiunea unui arbore matur. de asemenea, lipsa frunzelor cât și prezența unei ciuperci enorme mă fac să cred că arborele este probabil mort.
  • Locația arborelui
    Localitate Comuna Bulbucata, sat Teișani
    Latitudine
    Longitudine
    Așezare
  • în peisaj , pădure
  • Alte: Arborele se află în extremitatea nord vestică a pădurii Nebuna de Jos (Babele Lunca), în lunca râului Neajlov, din comuna Bulbucata, la aproximativ 2 kilometri de ieșirea din satul Teișani. Se află într-o zonă total neamenajată, într-o pădure de luncă, plantată alcătuită din stejar penduculat, frasin și salcâm.
  • Importanță
    Pe baza cercetării literaturii de specialitate și a experienței din teren, circumferința de 825 de centimetri a stejarului Muma Pădurii îi conferă acestuia câteva recorduri la nivelul României: este al cincilea stejar ca dimensiune de pe teritoriul țării, după cei din Cajvana (1101 cm), Mercheașa (930 cm), Țebea (990 cm) și Botoșana (896 cm), fiind la egalitate cu uriașul Olteniei, stejarul de la Tălpașu (825 cm), însă datorită înălțimii sale, volumul lemnos al Mumei Pădurii este probabil mult mai mare; de asemenea este probabil cel mai mare stejar din Muntenia, cât și cel mai mare stejar situat situat într-o pădure de pe teritoriul țării. Nu în ultimul rând, deoarece toți ceilalți stejari sunt situați într-o unitate de relief de podiș, Muma Pădurii devine astfel cel mai mare stejar din unitatea de relief de câmpie de pe teritoriul țării. Până în momentul de față, singurii arbori din Muntenia măsurați de mine cu grosimi mai mari sunt cei 2 plopi de la Conțești (aprox 850 cm) cât și plopul uriaș la Bănești (920 cm) din Câmpia Titu, Dâmbovița.

    Nu sunteți conectat (ă). Vă rugăm să vă conectați pentru a încărca fotografii.

    Etapele adoptării:

    1. Înregistrați pe pagina web și autentificați.

    2. Alegeți arborele din pagina Harta sau Arbori.

    3. Solicitați adoptarea de la Detaliile arborelui/Adoptare.

    4. Așteptați confirmarea administratorului.

    5. Trimiteți un scurt e-mail la adresa tamas.reka@poganyhavas.ro clarificând ce tip de responsabilitate doriți să împliniți (de ex. vizitarea periodică a arborelui, raportare despre condiția arborelui; încărcare imagini noi despre arbore; discuții cu localnici despre valorile arborilor bătrâni; organizare programe; sprijin financiar pentru activități de conservare a arborilor bătrâni și pășunilor cu arbori; alte activități inovative – ne bucurăm pentru orice inițiativă, vă rugăm numai să specificați/prezentați prin e-mail).

    În prezent, acest copac nu este adoptat de nimeni.