Detaliile arborelui

Informaţii generale
Nr arbore 4626
Specie Ulm de munte
Circumferință: 676 cm
Înregistrat de violeta_debren
Data înregistrării 22 Octombrie 2018, 19:28
Condiția arborelui
  • Scorbură
  • Valoare naturală: vârsta estimată: 300-400 ani arborele prezintă un trunchi cu o circumferință de 6,76 m. se observă o scorbură pe toată lungimea trunchiului, rezultată din putrezirea duramenului, fenomen normal pentru speciile genului ulmus la vârste înaintate. stratul de lemn fiziologic activ dinspre periferia trunchiului fiind neafectat, arborele are o stare de vegetație încă bună, fără semne de uscare în coronament. spre baza trunchiului, pe ritidom, se observă locul de inserție al unui lăstar gros desprins cu mulți ani în urmă. lipsa duramenului poate afecta în timp rezistența mecanică a trunchiului sub greutatea crăcilor în partea din aval, arborele situându-se pe un versant abrupt fapt ce explică și îngroșarea prununțată a bazei trunchiului. având în vedere cavitatea din trunchi dar și condițiile de pantă în care s-a dezvoltat, este dificil de estimat și imposibil de măsurat vârsta reală a arborelui, singurele indicii fiind doar relatările localnicilor. în imediata apropiere, în amonte, mai există un exemplar de ulm de munte de aproximativ aceeași vârstă și stare fiziologică, crescut în condiții de pantă și mai accentuată. un al treilea exemplar, de dimensiuni mai reduse poate fi observat în același perimetru, lângă o anexă gospodărească fapt ce demonstrează ca specia se află în optimul ecologic.
  • Intervenții umane/amenințări pentru arbore
  • Nu sunt date
  • Locația arborelui
    Localitate Sadova, jud. Suceava
    Latitudine
    Longitudine
    Așezare
  • într-o localitate, zonă privată
  • Alte: Poziția lor este în extremitatea vestică a localității, pe malul drept al Pârâului Morii, ultimul afluent al Pârâului Sadova, înainte de confluența acestuia cu Râul Moldova, la 50 m de pârâu, pe un versant cu o expoziție Sud-Estică, având o pantă cu valori cuprinse între 30-45 grade, foarte aproape de confluența cu P. Sadova. Apropierea de pârâu generează umiditatea solului, care reprezintă o preferință a ulmului de munte.
  • Importanță
    Vechimea, frumusețea acestor exemplare și faptul că ulmii de munte sunt destul de rari în ultima perioadă sunt destule motive pentru a-i proteja prin orice formă.

    Nu sunteți conectat (ă). Vă rugăm să vă conectați pentru a încărca fotografii.

    Etapele adoptării:

    1. Înregistrați pe pagina web și autentificați.

    2. Alegeți arborele din pagina Harta sau Arbori.

    3. Solicitați adoptarea de la Detaliile arborelui/Adoptare.

    4. Așteptați confirmarea administratorului.

    5. Trimiteți un scurt e-mail la adresa tamas.reka@poganyhavas.ro clarificând ce tip de responsabilitate doriți să împliniți (de ex. vizitarea periodică a arborelui, raportare despre condiția arborelui; încărcare imagini noi despre arbore; discuții cu localnici despre valorile arborilor bătrâni; organizare programe; sprijin financiar pentru activități de conservare a arborilor bătrâni și pășunilor cu arbori; alte activități inovative – ne bucurăm pentru orice inițiativă, vă rugăm numai să specificați/prezentați prin e-mail).

    În prezent, acest copac nu este adoptat de nimeni.