Noutăți și evenimente

Prințul Charles a lansat proiectul "Arborii Remarcabili din România" prin măsurarea şi înregistrarea primului arbore

Scris de: Róbert Biró în 2 Iunie 2015

În 2 iunie, Prințul Charles a măsurat un stejar bătrân de pe păşunea de lângă Micloşoara, astfel lansând proiectul "Arborii Remarcabili din România". Acest proiect are ca scop dezvoltarea unei baze de date care să cuprindă informaţii de bază despre cei mai bătrâni arbori din România. Leaderul proiectului este Dr. Tibor Hartel, ecolog conservaţionist de la Universitatea Sapientia, managementul proiectului este efectuat de către Asociaţia Microregională Pogány-havas, în timp ce sprijinul financiar este oferit de Sir Charles Burrell, englez filantrop, cu interes deosebit în conservarea patrimoniului ecologic şi cultural, deţinător a "Knepp Castle Estate" din Anglia.

Tibor Hartel spune că "România are încă o mulțime de arbori bătrâni și mii de hectare păşuni care au arbori multiseculari, care sunt extrem de valoroase la nivel European. Ei sunt o parte importantă a patrimoniului cultural, contribuie semnificativ la frumuseţea peisajelor și oferă habitate multor vieţuitoare sălbatice inclusiv plante, insecte, păsări, amfibieni, reptile şi mamifere, multe având statut protectiv. De asemenea păşunile cu arbori reprezintă o integrare durabilă a agriculturii cu valorile ecologice, estetice și culturale. Speranţa noastră este că acest proiect va contribui la reconectarea comunităţilor locale cu arborii remarcabili şi peisajele cu arbori. "

"Fiecare comunitate și școală din România poate să se implice în găsirea arborilor remarcabili în regiunea lor și introducerea de informații și imagini pe site-ul lansat astăzi de către Printul Charles", a spus Rodics Gergely, director executiv al Asociației Microregionale Pogány-havas. "Arborii bătrâni şi păşunile cu arbori reprezintă oportunități unice pentru activități educaționale, cercetare și implicare a comunităţilor locale pentru durabilitatea peisajelor culturale."

Evenimentul de deschidere a proiectului a avut loc pe păşunea cu arbori de lângă Micloşoara, unde Printul Charles a măsurat şi înregistrat un stejar de aproximativ 250 de ani. El a fost asistat de managerul proiectului, Biró Róbert de la Asociația Microregională Pogány-havas. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi sponsorul proiectului Sir Charles Burrell, și biologul Dr. Barbara Knowles, care este organizatoarea de evenimente internaționale în cadrul acestui proiect de sensibilizare cu privire la importanța protejării arborilor bătrâni şi a păşunilor cu arbori.

"De multe ori cu origini medievale, pășunile cu arbori sunt bogate în biodiversitate și arborii vechi sunt de neînlocuit. Rugăm comunităţile locale să aibă grijă de arborii lor, și vom merge la Bruxelles și București pentru a cere politicienilor să îmbunătățească politicile agricole și de mediu pentru a le proteja", a declarat Barbara Knowles.

"Îmi amintesc emoția pe care am simțit atunci când am venit prima dată în România în urmă cu numai trei ani, văzând sistemele de păşuni cu arbori care încă funcționează - peisaje care în trecut au fost comune în toată Europa, dar care azi sunt de domeniul trecutului în regiuni întinse ale Europei. A fost atât de palpitant să descoperim aceste sisteme social-ecologice excepţionale, bogate, care încă trăiesc și respiră în România. Nu mă pot opri să nu mă întorc", a declarat Sir Charles Burrell.

"Pagina de web Arborii Remarcabili din România este acum deschis pentru toată lumea  pentru a înregistra arborii mari", a spus Biró Róbert. "Vă rugăm să-l vizitați la adresa http://arboriremarcabili.ro/ și urmaţi exemplul Alteţei Sale Regale Prinţul Charles, şi înregistraţi un arbore remarcabil pe hartă."