Hírek és események

Károly herceg első fa-bejegyzésével útjára indult a „Románia legszebb fái” kezdeményezés

Szerző: Róbert Biró, utolsó módosítás: 2015. június 2.

Június 2-án Károly herceg egy gyönyörű ősfás legelőn indította útjára a „Románia legszebb fái” kezdeményezést, melynek célja, hogy összegyűljön egy adatbázisba, hol találhatók a legszebb, legnagyobb és legöregebb fák Romániában. A projekt szakmai irányítója Dr. Hartel Tibor, a Sapientia Egyetem biológusa, a szervezeti és management hátteret a Pogány-havas Kistérségi Társulás, míg az anyagi támogatást Sir Charles Burrell, angol filantróp, természetvédő és állattartó (Knepp Kastélybirtok) biztosítja.

Hartel Tibor szerint „Romániában még mindig sok ezer öreg fa és sok ezer hektár ősfás legelő található, amelyek a Európai összehasonlításban is kivételesen értékesek. Ez kulturális örökségünk fontos része, gyönyörűek tájképi szempontból és a gazdálkodás mellett számos élőlénynek, főleg növényeknek, rovaroknak, madaraknak, gombáknak szolgálnak élőhelyül. A fás legelők az élelmiszertermelési funkciót harmonikusan integrálják ökológiai, kulturális és esztétikai funkciókkal. A most útjára indított projekt ezeket a gyönyörű fákat, élőhelyeket kívánja a figyelem középpontjába állítani és reméljük, hogy segít abban, hogy az emberek egyre inkább értékként tekintsenek ezekre.”

„Bármely romániai közösség, iskola vagy magánszemély részt vehet ilyen fák felkutatásában, majd a fák adatait és a róluk készült képeket feltölthetik a Károly herceg által ma hivatalosan is elindított adatbázisba” – mondta Rodics Gergely, a Pogány-havas Kistérségi Társulás igazgatója. „Ezen gyönyörű fák és fás legelők szépsége annyira megragadó, hogy általuk bárki könnyebben megértheti és átélheti a természet nagyszerűségét! Számos lehetőséget rejtenek az oktatás számára és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ember és természet közötti kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolat helyreálljon.”

A különleges esemény alkalmával Károly herceg, angol trónörökös egy, a miklósvári közbirtokossági területen lévő fás legelőn találkozott a projekt kezdeményezőivel. A herceg, Bíró Róbert, a Pogány-havas Kistérségi Társulás munkatársa segítségével megmérték egy 250 év körüli gyönyörű tölgyfa törzsének kerületét, majd az adatok felvételével hivatalosan is útjára indította azt a honlapot, amely a térképes adatbázis működtetésére jött létre.

Sir Charlie Burrell, a kezdeményezés támogatója lelkesedésből állt az ügy mellé: „Máig emlékszem arra az izgatott örömre, amit első romániai látogatásomkor éreztem három évvel ezelőtt. A helyi közösségek által használt fás legelők biológiai gazdagsága ámulatba ejtett – egy olyan rendszert láttam működő állapotában, ami valaha Európa-szerte általános volt, ám mára sajnos a legtöbb országból eltűnt. Csodálatos dolog megtapasztalni, hogyan tud az élelmiszertermelés összeférni a természet (saját biológiai létalapunk) sokféleségével úgy, hogy azt nem elpusztítja, hanem épp ellenkezőleg: gazdagítja!”

Barbara Knowles biológus, aki a projekt keretében elsősorban a nemzetközi események szervezésével foglalkozik, így fogalmazott: „A romániai fás legelők többsége a középkor óta betölti ezt a funkcióját, ám sajnos többféle körülmény is a megsemmisülésükkel fenyeget. A több száz éves fák pedig pótolhatatlanok, ha egyszer hagytuk elpusztulni, vagy kivágtuk őket. Most arra bíztatjuk az embereket, hogy figyeljenek oda és vigyázzanak ezekre a fákra, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy Bukaresttől Brüsszelig felhívjuk a politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy mit tehetnek ezeknek a kivételes értékeknek a megvédése érdekében.”

 „A ’Románia legszebb fái’ honlap mostantól bárki számára elérhető és bíztatunk mindenkit, hogy nézzenek szét saját környezetükben és regisztrálják azokat a fákat, amit különlegesnek tartanak. – mondta Bíró Róbert, projektmenedzser. „Kövessék Károly herceg példáját: látogassanak el a honlapra http://arboriremarcabili.ro/en/ és ’tegyenek fel’ minél több fát a térképre.”