Hírek és események

Fás legelők és öreg fák védelmében Bükkszádon

Szerző: Tamás Réka, utolsó módosítás: 2016. július 12.

A Pogány-havas Kistérségi Társulás a Vinca Minor Egyesülettel együttműködésben rendezvénysorozatot indított Sepsibükkszádon, melynek középpontjában az öreg fák állnak. Célja, hogy az öreg fák fontosságára felhívják a közösség figyelmét és a helyi lakosokat érzelmileg is összekapcsolják a településen és annak közelében lévő öreg fákkal. Mindezt azért, hogy ezek eltűnését lassítsák, megakadályozzák. A rendezvénysorozat a Románia legszebb fái című projekt részét képezi, helyszíne pedig a Döngő nevet viselő, a Csomád-Bálványos Natura 2000 terület részét képező legelő.

A Döngő nevű fás legelő

Az eseménysorozatból már megvalósult egy iskolai foglalkozás 4-7 osztályos tanulóknak, akik a nyár folyamán öreg fákhoz kapcsolódó adatokat gyűjtenek a településükről. Az 1-4 osztályos diákok között rajz- és képzőművészeti versenyt hirdettek ki. Második lépésként egy bemutatóval összekötött gyűlést tartottak, melyen a közösség képviselői vettek részt, ahol az öreg fák értékeiről és az általuk nyújtott lehetőségekről hallhattak előadást valamint megvitatásra kerültek a helyiek és a szervezetek javaslatai az öreg fákat megcélzó eseménysorozatra.

A továbbiakban a következő tevékenységek megvalósítását tervezik: a legelőn található öreg fák felmérése, kiállítás a gyerekek és a helyi fafaragó művészek munkáiból, a faluban felleltározott bükkfából készült használati tárgyak bemutatása. A Bükkszádi Ifjúsági Szervezet közreműködésével kvíz est és filmvetítés. A falunapok keretében játszósátor gyerekeknek és a helyiek közreműködésével régi legelőn játszott játékok felelevenítése, az augusztus 20-i őrtűzgyújtáskor pedig a helyi fúvós zenekar koncertje lesz hallható illetve „fás” sütemények, házi készítésű szörpök és lekvárok versenyét szervezik meg, a fiatalabb generáció az öreg fákhoz kötődő interaktív játékokba nevezhet be.

A közlemény a Háromszék napilapban az alábbi linken érhető el:

Háromszék Napilap - közlemény