Hírek és események

Sógor Csaba: Egyértelmű európai irányelvek rendelkezzenek a fás legelőkről

Szerző: Róbert Biró, utolsó módosítás: 2015. november 20.

A fás legelők formai elismerését és azok európai irányelvekbe való megjelenítését sürgették a civil és szakmai szféra képviselői Brüsszelben. A szakértők szerint a fás legelőket, mint évszázados területhasználati módokat, a Közös Agrárpolitika (KAP) vidékfejlesztési programjaiba is be kell kapcsolni a kimagasló ökológiai, kulturális és műemlék értékeik miatt.

A Pogány-havas Kistérségi Társulás, a Birdlife Europe és a European Forum on Nature Conservation and Pastoralism elnevezésű civil szerveződések november 17-én közösen tartottak szakmai szemináriumot az Európai Parlamentben a fás legelők helyzetéről, melynek Sógor Csaba erdélyi, Clara Aguilera spanyol és Catherine Bearder brit EP-képviselők voltak a házigazdái. A találkozó témájáról erdélyi vonatkozásban Hartel Tibor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense tartott szakmai áttekintést.

Az eseményről szóló teljes cikk ide kattintva olvasható!

A fotóalbum ide kattintva érhető el!

 

Letölthető anyagok és prezentációk (angol nyelven):

Az esemény programja

A szeminárium szakmai kiadványa

Sajtóközlemény

Ted Green - The importance of Europe’s wood pastures

Guy Beaufoy - EU policies for wood pastures

Hartel Tibor - Romanian case study

Peter Einarsson - Swedish case study

Alvaro Picardo - Spanish case study

Trees Robijns - New CAP better or worse?

Christina Borchmann, Director, Unit J, DG AGRI

 

Partnerek és támogatók

Szervezők: European Forum on Nature Conservation and Pastoralism, Pogány-havas Association és BirdLife Europe.

Támogatók: SÓGOR Csaba MEP, Clara AGUILERA MEP, Románia Legszebb Fái, British Ecological Society Forest Ecology Group, Royal Society of Biology, DG ENVI (Európai Bizottság), Trashumancia y Naturaleza, Swedish Society for Nature Conservation és Arcadia Fund.

Az ezen a honlapon vagy az esemény alatt közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik az Európai Bizottság vagy más finanszírozók álláspontját.