Hírek és események

A Románia legszebb fái honlapra feltöltött legnagyobb fák

Szerző: Tamás Réka, utolsó módosítás: 2016. február 1.

Honlapunkon a feltöltött fák száma elérte az 550-et, így arra gondoltunk, hogy bemutatjuk az adatbázisban található legkülönlegesebb fákat. Ezzel nem szeretnénk alulbecsülni a kisebb méretű vagy fiatalabb fákat, sokkal inkább azon a véleményen vagyunk, hogy az öreg fák jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e stabil körülményeket teremteni a fiatal fáknak, hogy ők is megöregedhessenek. Azt is tudjuk, hogy Romániában nagyon sok olyan öreg fa van, amelyek még nem találhatóak meg a közösségi oldalunkon. Reméljük ez minél hamarabb megtörténik! A feltöltésre bátorítunk mindenkit, hiszen a Románia Legszebb fái felület a Tiéd is. Jelenleg a következő 10 fa vezeti a sort. Azokat a fákat vettük figyelembe, amelyeknek ép a törzse és nem kettősek.

1.    Kocsányos tölgy Cajvana-ból (Szucsáva megye) a legnagyobb Romániából ismert kocsányos tölgy, de Európa szinten is a legnagyobbak között van számon tartva. A törzs kerülete 1100 cm, a becsült kora pedig 800 év. A fa nagyon népszerű,  sok cikket találhatunk róla a különböző online felületeken. A fát megtalálhatjuk a Google Earth-on is az „Évszázados tölgy Cajvana” keresőszavakkal.

A Cajvana-i tölgy. A fotót Adrian Pătruț professzor küldte be.

2.    A mirkvásári kocsányos tölgy (Brassó megye) a második legnagyobb ismert élő tölgy Romániában. A törzs kerülete 920 cm. A fát két homoródi diák nevezte be a Mihai Eminescu Trust által kihirdetett Találd meg a legöregebb fát versenyre. A fa életkorát a Carpaterra Egyesület 900 évre becsülte és kezdeményezéseket tettek a fa műemlékké nyilvánításához. A fának neve is van, a Kárpátok örege, így kereshetjük meg a Google Earth térképén vagy akár a Facebookon is.

A Kárpátok örege. A fényképet Hartel Tibor készítette.

3.    A Gâdinți-i nyár (Neamț megye) törzsének kerülete 800 cm, Lucian Fasola azonosította és regisztrálta az adatbázisba a következő leírással: „Ez a nyár (több hasonló méretű fa van a helyen, ahol a fát mértem) a legnagyobb, amelyet láttam, de nem találtam egyetlen listán sem Neamț megye védett fái között”

A Gâdinți-i nyár. Fénykép: Lucian Fasola.
    
4.    A szatmárnémeti nyár (Szatmár) törzsének kerülete 800 cm, Fülöp Tihamér jegyezte be.

A szatmárnémeti nyár. A fényképet Fülöp Tihamér készítette.

5.    Az apoldi gyertyán (Maros megye) a legnagyobb ép gyertyán amelyet ismerünk, Európa legnagyobb élő gyertyánai között is szerepel. Mindenik gyertyán, amelynek a kerülete nagyobb mint 400 cm különleges és nemzetközi természetvédelmi értéke van. A Románia legszebb fái felületen találhatunk pár fát ilyen fát, a helyiek büszkék lehetnek rájuk.

Az apoldi gyertyán (466 cm). Fénykép: Hartel Tibi


Alex gyertyánfája (440 cm), amelyet Alex Gota azonosított elősször és a fent említett legelőn található. A fotót Hartel Tibi készítette.

6.    A szászdályai körtefa (Maros) 410 cm-es kerülettel a környékről ismert legnagyobb körtefa de Európa szinten is a legnagyobbak között van számon tartva. A körtefát Lucian Holban és Szapanyos Árpád azonosították.

A szászdályai körtefa. Fénykép: Szapanyos Árpád.

7.    A homoródújfalusi nyír (Hargita) 303 cm-es kerületű törzzsel, amellyel Európa legnagyobb nyírfái közé tartozik. Magyarországon például a legöregebb nyírek kerülete 300 cm alatti. A fát Kuno Martini és Hartel Tibi azonosította.

A homoródújfalusi nyír. A fényképet Hartel Tibi készítette.  

8.    A segesvári tiszafa (Maros megye) 310 cm-es kerületű, ezzel a mérettel valóban megérdemli a  különleges jelzőt. A segesvári evangélikus templom és a Történelmi múzeum között található. A fát Szapanyos Árpád mérte meg, fényképezte le és töltötte fel az adatbázisba.

  A segesvári tiszafa. A fényképet Szapanyos Árpád készítette. 

9.    A csucsai bükk (Kolozs megye) törzsének kerülete 467 cm, egyike a Lavinia Țeran által megmért fáknak.

 A csucsai bükk, a fotót Lavinia Țeran készítette. 

10.    A banicai bükk (Hunyad megye)  470 cm kerületű, szép, öreg fa. Georgiana Elena talált rá.

A banicai bükk, amelyet Georgiana Elena fényképezett.

További információk Románia Legszebb Fáiról az adatbázisban a szűrő használatával találhatóak a http://arboriremarcabili.ro/hu/trees/ oldalon. Például 133 olyan fát regisztráltak, amelynek kerülete 500 és 600 cm közötti, valamint 26 olyat, amelyeknek 600 és 700 cm közötti. 
Jelenleg 72 személy regisztrált a Románia Legszebb Fái című projekt weboldalára.  
Az öreg fák nevében köszönjük, hogy részt vettetek ebben a kezdeményezésben. 
Külön köszönet a következőknek a a nagyszámú regisztrált fáért: Lavinia Țeran, Georgiana Elena, Alex Goța, Denise Bobeș, Árpi Szapanyos, Lucian Holban și Kuno Martini. Továbbra is várjuk Románia öreg, különleges fáinak bejegyzését. Tevékenységünk a Facebookon is követhető a ”Remarcable Trees of Romania” oldalon.

Sok szép fát kívánok,

Hartel Tibi