Detaliile arborelui

Informaţii generale
Nr arbore 5115
Specie Stejar
Circumferință: 680 cm
Înregistrat de Mustatea1991
Data înregistrării 2 Ianuarie 2020, 22:53
Condiția arborelui
  • Scorbură
  • Crengi rupte de la baza
  • Nod vizibil
  • Valoare naturală: la baza trunchiului se regăsesc numeroase vizuini abandonate ale unor specii de animale neidentificate, posibil rozătoare sau chiar vulpi.
  • Intervenții umane/amenințări pentru arbore
  • Alt impact uman: în apropierea stejarului au fost aruncate sticle de plastic.
  • Locația arborelui
    Localitate Lipia, Ilfov
    Latitudine
    Longitudine
    Așezare
  • în peisaj , pădure
  • Importanță
    Stejarul din nordul pădurii Căldăruşani este situat la doar 10-20 de metri în interiorul acesteia, la intersecția şoselei Mânăstirea Căldăruşani cu strada Tufanului, toponim ce face referire tocmai la acest stejarul gigantic. Acesta este situat în sudul localităţii Lipia, şi este uşor vizibil de pe şosea. Remarcabil este faptul că, deși are o dimensiune excepțională,stejarul este cunoscut doar la nivel local, iar până în momentul de faţă, nu am găsit o nici o sursă disponibilă pe internet care să precizeze existenţa sa. Circumferinţa de 680 cm la înălţimea de 130 cm îi conferă arborelui, pe baza experienţei din teren până în momentul de faţă, titlul de cel mai gros arbore de pe teritoriul judeţului Ilfov, fiind urmat de stejarul de 660 cm circumferinţă de pe teritoriul domeniului Buftea, respectiv stejarul de 650 cm din parcul Palatului Mogoşoaia. Impresionant e faptul că arborele este compus dintr-un trunchi unic, aspect ce îi conferă masivitate în partea superioară a trunchiului. La înalţimea de 5-6 metri stejarul deţine o gâlmă uriaşă circulară cu un diametru de aproximativ 150 cm. De asemenea, crengile superioare, masive, noduroase ale arborelui au scoarţa puternic degradată.

    Nu sunteți conectat (ă). Vă rugăm să vă conectați pentru a încărca fotografii.

    Etapele adoptării:

    1. Înregistrați pe pagina web și autentificați.

    2. Alegeți arborele din pagina Harta sau Arbori.

    3. Solicitați adoptarea de la Detaliile arborelui/Adoptare.

    4. Așteptați confirmarea administratorului.

    5. Trimiteți un scurt e-mail la adresa tamas.reka@poganyhavas.ro clarificând ce tip de responsabilitate doriți să împliniți (de ex. vizitarea periodică a arborelui, raportare despre condiția arborelui; încărcare imagini noi despre arbore; discuții cu localnici despre valorile arborilor bătrâni; organizare programe; sprijin financiar pentru activități de conservare a arborilor bătrâni și pășunilor cu arbori; alte activități inovative – ne bucurăm pentru orice inițiativă, vă rugăm numai să specificați/prezentați prin e-mail).

    În prezent, acest copac nu este adoptat de nimeni.