News and events

A fák kulturális és környezeti jelentőségének népszerűsítése általános iskolákban

Written by Tamás Réka on Jan. 5, 2017

2016 december 20-án zárult A fák kulturális és környezeti jelentőségének népszerűsítése általános iskolákban című program, mely a Pogány-havas Kistérségi Társulás szervezésében zajlott. Ennek célja a művelődés és a természetvédelem összekapcsolása volt, egy élménydús iskolai program keretében. Az egyesület 9 székelyföldi településen tartott előadásokat öreg fákról, azok fontosságáról és felmérésüknek módszertanáról, majd egy három fordulós vetélkedőre hívta az gyerekeket.  A vetélkedőre 10 csapat jelentkezett négy településről: Csíkkozmásról, Homoródszentpéterről,  Ozsdoláról és Csernátonból.

A gyerekek összesen közel 50 idős fát azonosítottak be a településekről, emellett fákhoz kapcsolódó szólásokat, közmondásokat, történeteket gyűjtöttek össze, művészeti alkotásokat készítettek, de még rendezvényt is szerveztek a kiválasztott fájuk mellett.

Ozsdolai csapat a beazonosított bükkel

A pályázat utolsó lépéseként négy településen szerveztünk díjátadó ünnepséget, ahol a gyerekek munkáját bemutattuk iskolatársaiknak, tanáraiknak és szüleiknek. A fődíjat a csíkkozmási Balogh Katalin, Basa Antónia-Krisztina és Paraditza Mária vehette át, akik a további fa beazonosító munkát segítő okostelefonokat vehettek át. Ezúton is köszönjük minden csapatnak a részvételt és az értékes munkát!

A csíkkozmási nyertes csapat

A résztvevők által összegyűjtött adatok a Románia legszebb fái (www.arboriremarcabili.ro) adatbázis fejlesztéséhez járulnak hozzá, így a diákok eredményei tudományos kutatások alapjaként szolgálnak majd. A legnagyobb eredmény mégis az, hogy a gyerekek a kiválasztott fáikhoz most már érzelmileg is kötődnek, amely a „fa-vadász” élménybeszámolójukból derült ki. A beszámolókból kiemelt szövegrészletek bekerültek a projekt során megvalósított naptárba is.

Pályázatunk hozzájárul a Románia legszebb fái projekt megvalósításához. A tevékenységeket a Communitas Alapítvány támogatta.