Cei mai mari arbori de pe platforma ”Arborii Remarcabili din România”
Numărul arborilor remarcabili înregistrați pe platforma noastră a ajuns la 550, astfel ne-am gândit să prezentăm arborii cei mai excepționali pe care îi avem în baza de date. În timp ce facem acest lucru, nu dorim să subestimăm arborii mai mici, sau arborii tineri – din contră, suntem de părere că arborii bătrâni din viitor vor depinde de capacitatea noastră de a crea condiții stabile arborilor tineri de astăzi, pentru ca aceștia să aibă şansa de a îmbătrâni. Totodată suntem conștienți de faptul că există foarte mulți arbori bătrâni care sunt cunoscuți în România dar care încă nu au ajuns pe platforma noastră comună. Sperăm, că acest lucru se va întâmpla cât de curând! Încurajăm această idee pentru că, platforma ”Arborii Remarcabili din România” este și al Tău. Topul arborilor remarcabili este condusă de următoarele 10 exemplare. Enumerăm arborii care au trunchi întreg și nu sunt duble.
1. Stejarul de la Cajvana (Suceava) este cel mai mare stejar cunoscut din România și printre cei mai mari din Europa. Circumferința trunchiului este de 1100 cm și are o vârstă estimată de ca 800 de ani. Stejarul de la Cajvana este foarte popular, existând multe articole despre el pe internet. Arborele poate fi găsit și pe harta satelitară ”Google Earth” căutând ” Stejarul Multisecular Cajvana”.
Stejarul de la Cajvana. Fotografie trimisă de prof. Adrian Pătruț
2. Stejarul de la Mercheașa (Brașov) este al doilea stejar viu ca mărime, cunoscut din România. Stejarul are circumferința trunchiului de 920 cm fiind semnalat de către doi elevi din Homorod în cadrul unei competiții inițiate de fundația Mihai Eminescu Trust, intitulată ”Găsește cel mai bătrân arbore”. Arborele are o vârstă estimată de 900 ani de către Asociația Carpaterra, care a și demarat inițiativele pentru a declara acest arbore monument. Stejarul are un nume, ”Bătrânul Carpaților”, cu ajutorul caruia poate fi localizat pe harta satelitară ”Google Earth” precum și vizitat pe Facebook.
Bătrânul Carpaților. Fotografiat de Tibi Hartel.
3. Plopul de la Gâdinți (Neamț) are circumferința trunchiului de 800 cm fiind identificat și înregistrat de dl. Lucian Fasola cu următoarea descriere: ”Acești plopi (sunt mai mulți în acea locație cu dimensiuni apropiate de cele indicate de mine) sunt cei mai mari văzuți de mine și din căutările mele, nu i-am identificat pe vreo listă a arborilor protejaţi în județul Neamț.”
Plopul de la Gâdinți. Fotografiat de dl. Lucian Fasola.
4. Plopul de la Satu Mare (Satu Mare) are circumferința trunchiului de 800 cm, și a fost înregistrat de dl. Tihamér Fülöp.
Plopul de la Satu Mare. Autorul fotografiei este dl. Tihamér Fülöp.
5. Carpenul de la Apold (Mureș) este cel mai mare carpen întreg pe care îl cunoaștem, și este printre cei mai mari carpeni în viață din Europa. La modul general, toți carpenii care au peste 400 de cm sunt remarcabili și au valoare conservativă internațională. Baza de date ”Arborii Remarcabili din România” are câțiva arbori cu care comunitățile locale s-ar putea mândri.
Carpenul de la Apold (466 cm). Autorul fotografiei este Tibi Hartel.
”Carpenul lui Alex” (440 cm) a fost identificat pentru prima dată de Alex Goța. Carpenul se află pe aceași pășune ca și carpenul precedent. Autorul fotografiei este Tibi Hartel.
6. Părul de la Daia (Mureș) are 410 cm și actualmente este cel mai mare păr cunoscut din regiune și printre cei mai mari peri pădureți din Europa. A fost identificat de dl. Lucian Holban și Árpi Szapanyos.
Părul de la Daia. Autorul fotografiei este Árpi Szapanyos.
7. Mesteacănul de la Satu Nou (Harghita) are circumferința trunchiului de 303 cm. Cu această dimensiune este printre cei mai mari mesteceni din Europa. De exemplu, cei mai mari mesteceni din Ungaria au toate sub 300 cm. A fost identificat de Kuno Martini și Tibi Hartel.
Mesteacănul de la Satu Nou. Autorul fotografiei este Tibi Hartel.
8. Tisa de la Sighișoara (Mureș) are 310 cm, și prin asta intră în categoria tiselor într-adevăr remarcabile. Se află între Biserica Evanghelică și Muzeul de Istorie Sighișoara. Arborele a fost măsurat, fotografiat și încărcat în baza d date de Árpi Szapanyos.
Tisa de la Sighișoara. Autorul fotografiei este Árpi Szapanyos.
9. Fagul de la Ciucea (Cluj) are circumferința trunchiului de 467 cm și este unul dintre arborii remarcabili înregistrați de Lavinia Țeran.
Fagul de la Ciucea, fotografiat de Lavinia Țeran.
10. Fagul de la Bănița (Hunedoara) are circumferința trunchiului de 470 cm și este un arbore mare și frumos. A fost înregistrat de Georgiana Elena.
Fagul de la Bănița, fotografiat de Georgiana Elena.
Mai multe detalii despre arborii remarcabili din baza de date se pot găsi prin aplicarea ”filtrului” de pe pagina http://arboriremarcabili.ro/ro/. De exemplu, există 133 arbori care au circumferința trunchiului între 500 și 600 cm precum și 26 de arbori care au între 600 și 700 cm.
În prezent 72 de persoane și-au creat cont pe platforma ”Arborii Remarcabili din România”.
În numele arborilor bătrâni vă mulțumim pentru că v-ați alăturat acestei inițiative. Mulțumiri speciale următoarelor persoane pentru numărul mare de arbori înregistrați și semnalați: Lavinia Țeran, Georgiana Elena, Alex Goța, Denise Bobeș, Árpi Szapanyos, Lucian Holban și Kuno Martini.
Așteptăm în continuare înregistrări și descrieri cu arborii remarcabili din România. Ne puteți urmări și pe facebook pe siteul ”Remarkable Trees of Romania”.
La mulți arbori remarcabili,
Tibi Hartel